Studie- och yrkesvägledning som verktyg

Studie- och yrkesvägledning är ett viktigt verktyg i arbetet med fullföljda studier. Över en kopp kaffe diskuterar projektledarna Emma Theiland-Nilsson och Stina Bergman Lindskog just dessa ämnen tillsammans med Therese Af Donner från Vägledningscentrum Göteborg. Filmen vänder sig till skolpersonal.

I filmen tar även Emma, Stina och Therese upp vikten av att studie- och yrkesvägledningen blir hela skolans ansvar – och att man börjar jobba med det tidigt i åldrarna utifrån elevgruppens behov.

Mer om Göteborgsregionens arbete med fullföljda studier

Göteborgsregionen har arbetat med fullföljda studier sedan 2011 och arbetar idag med området på olika nivåer inom utbildningskedjan, från förskola till vuxenutbildning. Fokus ligger på att sprida kunskap och forskning samt att hitta nya ingångar i det förebyggande arbetet, tillsammans med skolorna.

Relaterat material

Metodmaterial
Metodmaterial

Stöd för arbetet med apl i gymnasiesärskolan

Unga med intellektuell funktionsnedsättning är en av de grupper som idag står längst från arbetsmarknaden. Syftet med det här materialet är att stötta gymnasiesärskolans arbete med apl så att fler elever kan närma sig ett arbetsmarknaden.

Film
Föreläsning

Vikten av ett välgrundat gymnasieval

Vad innebär ett välgrundat gymnasieval? Hur kan vi stärka elevers valkompetens? Och hur hänger egentligen studie- och yrkesvägledning ihop med fullföljda studier?